Vesteriselle uran ensimmäinen Suomen mestaruus

Imatran Moottorikerhon motocrosskuljettaja Matias Vesterinen juhli uransa ensimmäistä Suomen mestaruutta, kun kausi päättyi Vantaalla sunnuntaina. Ruokolahtelainen voitti MX2-luokan osakilpailun ja piti kovimman haastajansa, Orimattilan Moottorikerhon Mauno Niemisen takanaan.

Vesterinen otti kahdella edellisellä kaudella MX2-luokassa SM-hopeaa, mutta nyt hän on Suomen mestari. Kaudella 2018 Vesterinen voitti tuolloin vielä ikärajaltaan alle 18-vuotiaiden MXJ-luokan Suomen Cup -mestaruuden.

- Suomen mestaruus tuntuu hyvältä kahden hopean jälkeen. Lisämakua siihen tuo se, että kausi ei ollut ajamisen suhteen helppo. Ajoni ei ollut sitä, mitä odotin. Varsinkin keväällä oli vaikeaa, minkä takia jätin EM-sarjan alkuun osallistumisen väliin. Ajoni parani kesän mittaan, ja olin mukana EM-osakisassa Latviassa elokuussa. Sellainen maaginen olo mestaruudesta ei tullut, mutta totta kai olen tyytyväinen ja iloinen, Team Motopalvelun Vesterinen kertasi.

- Voitin tänä vuonna enemmän osakisoja kuin aiemmilla kausilla, mikä varmasti auttoi tittelin saavuttamisessa. Kauden avauksessa olin Karkkilassa toinen, mutta sen jälkeen voitin kaikki osakisat. Tampereella meni erinomaisesti, kun voitin molemmat erät ylivoimaisesti.

MX2-luokan Vantaan-osakilpailussa toiseksi sijoittui Heinolan Moottorikerhon Sampo Rainio, joka ajoi Vesterisen tavoin erissä voittoon ja kolmanneksi. Tasapisteissä tilanne kääntyi Vesteriselle hänen paremman toisen erän tuloksen ansiosta. Osakilpailun kolmas oli Orimattilan Moottorikerhon Mauno Nieminen.

Sunnuntain päättäneessä, MX2- ja MX1-luokkien yhteisessä superfinaalissa paras pikkuluokan kuljettaja oli Nieminen, joka sijoittui seitsemänneksi. Rainio oli MX2-luokassa toinen ja erässä kahdeksas. Vesterinen ajoi varmistellen MX2-luokassa viidenneksi ja erässä sijalle 18.

MX2-luokan SM-hopeaa kuittasi Nieminen. SM-pronssi meni Tampereen Motocrossin Kasper Kangasniemelle, joka ei osallistunut Vantaalla toiseen erään eikä superfinaaliin sairastelun vietyä voimat.

MX1-luokan Suomen mestaruuden voitti virolainen Indrek Mägi. Vantaan Moottorikerhon Harri Kullas otti SM-hopeaa ja Lohjan Seudun Moottorikerhon Emil Silander SM-pronssia.

Kova kolmikko Vesterinen, Rainio, Nieminen

Matias Vesterinen lähti viimeiseen, eli kuudenteen SM-osakilpailuun sarjassa 20 pisteen etumatkalla kakkospaikalla olleeseen Mauno Niemiseen nähden. Kolmantena ollut Kasper Kangasniemi oli jo 42 pisteen päässä kärkipaikasta, joten hänen mahdollisuutensa titteliin olivat minimaaliset. Jaossa oli toki maksimissaan 75 pistettä.

- Minulla oli ihan tavallinen, hyvä fiilis lähteä kisaan. Pistejohtoa oli suht reilusti, joten ihan älyttömän tiukkaa ei ollut taistella mestaruudesta, Vesterinen sanaili.

Tältä kaudelta tuttuun tapaan ensin ajettiin kaksi MX2-luokan erää, joiden perusteella laitettiin järjestykseen osakilpailun sijoitukset. Sunnuntai päättyi MX2- ja MX1-luokkien yhteiseen superfinaaliin. Jokaisessa erässä oli jaossa SM-pisteitä.

Vesterinen kamppaili ensimmäisessä erässä pitkään kärjessä ajaneen Sampo Rainion kanssa, kunnes tipahti Heinolan Moottorikerhon kuljettajan vauhdista hieman. Samalla todella huonon startin ottanut Mauno Nieminen nousi Vesterisen kantaan. Nieminen kuitenkin sammutti pyöränsä ja näytti jo jäävän ratkaisevasti, mutta niin vain hän otti vielä Vesterisen kiinni. Kun ruokolahtelainen kaatui viimeisellä kierroksella, pääsi Nieminen nousemaan toiseksi ja ajamaan maaliin sillä sijalla. Vesterinen oli kolmas.

Toiseen erään lähti sisuuntunut Team Motopalvelun kuljettaja. Rainio johti erän puoleenväliin, kunnes Vesterinen iski ohi. KTM-kuljettaja Vesterinen ehti jo karata hieman, kunnes Rainio ja jälleen taaempaa nousua tehnyt Nieminen hivuttautuivat kantaan.

Viimeiset kierrokset tarjosivat huimaa vääntöä kolmikon ajaessa aivan toisissaan kiinni. Nieminen puristi viimeisellä kierroksella tiukassa vasemmalle kääntyvässä mutkassa väkisin Rainion edelle, mutta Vesteristä hän ei onnistunut enää ohittamaan. Näin maaliin ajettiin järjestyksessä Vesterinen, Nieminen ja Rainio.

- Päiväni oli aika vaikea. Ihme, että tuli osakisavoitto. ”Mane” ajoi tosi hyvin, jopa yllättävän kovaa. Rainio oli myös hyvä ensimmäisessä erässä.

MX2-erien jälkeen Vesterisen leirissä laskettiin pistetilannetta tarkasti. Koska ei oltu aivan varmoja superfinaaliin osallistuvien MX2-kuskien määrästä, mestaruusjuhlia ei voitu vielä aloittaa. Kun viivalle asettui vain 12 MX2-luokkalaista, oli selvää, että Vesterinen kerää erästä väkisinkin riittävän määrän pisteitä Suomen mestaruuteen huolimatta siitä, minkä sijan Nieminen ajaa. Vesteriselle riitti, että hän vain niin sanotusti starttaa erään. Pisteitä jaetaan 20:lle ensimmäiselle eikä maaliin ole edes pakko ajaa.

Vesterisen superfinaali oli vaisu, mutta hän ajoi ainoastaan mestaruus mielessään. Hän sijoittui kahden luokan yhteistuloksissa 18:ksi ollen viidenneksi paras MX2-kuljettaja.

- Otin lähdön varovasti ulkoa. Muutenkaan ajoni ei tuntunut hyvältä ja kaaduinkin. Heitin siinä kaikki ”repärit” laseistani, joten loppuerä meni vältellen kuran lentämistä muiden pyöristä laseille. Muutaman ohituksen tein, mutta pääasiassa vain ajelin ilman paineita.

Vesterisen tavoin Imatran Moottorikerhoa ja Team Motopalvelua edustava Viljo Hälvä sijoittui alle 20-vuotiaiden MXJ-luokan Suomen Cupissa neljänneksi. Hän oli sunnuntaisessa päätösosakilpailussa Vantaalla kuudes. Turun Moottorikerhon Miro Varjonen voitti mestaruuden.

Matias Vesterinen

Ikä: 19 vuotta (9.7.2002)
Asuinpaikka: Ruokolahti
Ammatti: Opiskelija (Gradia Jämsä), mansikkatilan työläinen
Laji: Motocross
Seura: Imatran Moottorikerho
Tiimi: Suomessa Team Motopalvelu, EM-sarjassa MGR Motocross Team (Italia)
Kilpasarjat: MX2 SM-sarja, EMX250 EM-sarja
Saavutukset: MX2 Suomen mestari 2021, MX2 SM-hopeamitalisti 2020 ja 2019, MXJ Suomen Cup -mestari 2018.
Muita saavutuksia: Ajanut MM-sarjassa 2020. Ajanut useita kertoja EMX250-luokan EM-pisteille. Kilpaillut EMX125-luokan EM-sarjassa parhaana eräsijoituksena neljäs. Sijoittunut EMX85-luokan EM-karsintasarjassa toiseksi ja ajanut EM- ja MM-finaalissa.
Yhteistyökumppanit: Motopalvelu Niemitalo, Sopemäen Mansikka, KTM, Yoko, Arai, Kuusitunturi, Espit, Premekon, Bark, Natusen Leipomo, Myllymäki, R-Lattiat, Toniteippi, Imatran Logo-Paino, Speedfamilycrew, Mobius, Automeikkaus Litmanen.

...7. (MX2-luokan 1.) Mauno Nieminen, OriMK, Husqvarna, +39.044
...18. (MX2-luokan 5.) Matias Vesterinen, IMK, KTM, Team Motopalvelu, +1 kierros